Kõrvitsahooajal tasub seda köögivilja muidugi patta pista nii palju kui võimalik. Igal aastal jagab mu ema neid kompostihunnikus kasvanud hiigelsuuri isendeid üpris lahkelt ja siis on alati kõvasti nuputamist, mida kogu selle laadunguga peale hakata, sest lahti lõigatult see kraam teatavasti liiga kaua ei säili
Tavaliselt lähen oma kõrvitsaga kergema vastupanu teed ja pistan suurema osa viiludeks lõigatuna lihtsalt ahju, röstin u 30-40 minutit 180 kraadi juures, püreestan ja pistan jahtunult karpi ning sügavkülma. Sealt rändab kõrvits siis sobival momendil mõne küpsetise või supi sisse. Olen proovinud kõrvitsat külmutada ka lihtsalt toorest peast tükeldatuna ja ka see toimib kenasti. Mõnda pajarooga pistes peab lihtsalt arvestama, et sellised tükid kergemini lagunema kipuvad, aga maitse jäi küll täitsa tip-top.
Mis rakendust aga kõrvitsale veel leida? Mulle meeldib see näiteks quiche’i sees koos metsaseente ja salveiga või koos peediga ahjus röstituna, lisaks tüümian ja sorts palsamiäädikat. Kõrvits sobib hästi kokku veel pardi- ja kanalihaga,
mereandide, ingveri, kookospiima ja palju muuga.
mereandide, ingveri, kookospiima ja palju muuga.
Gratään kõlab küll ülimalt peenelt, kuid tegelikkus on pisut proosalisem ja kõige üldisemalt kokku võttes tähendab see üleküpsetatud toitu. Siinse gratääni valmistamisel eelista võimalusel muskaatkõrvitsat, mis on tugevama maitsega ja vähem vesisem, aga toimib ka tavalise kõrvitsaga.Koostisaineid võib vabalt ka varieerida ja proovida sama
toitu näiteks hoopis kitsejuustu ja salveiga. Selle retsepti leiab ka Postimehe nädalavahetuse lisast ja siit.
toitu näiteks hoopis kitsejuustu ja salveiga. Selle retsepti leiab ka Postimehe nädalavahetuse lisast ja siit.
KÕRVITSAGRATÄÄN FETA, ROSMARIINI JA METSAPÄHKLITEGA
Kuuele kuni kaheksale
700g kooritud ja tükeldatud kõrvitsat
3 punast sibulat
2 küüslauguküünt
Oliiviõli ja pisut võid vormi määrimiseks
150g fetajuustu
2dl 35% koort
1,5sl värsket hakitud rosmariini
0,5tl kuivatatud tüümiani
1tl pruuni roosuhkrut
0,5tl meresoola
musta pipart
peotäis kergelt hakitud metsapähkleid
Koori sibulad ja lõika kaheksaks sektoriks. Kuumuta neid suuremal pannil õlis u 5 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Lisa pannile küüslauk, paarisentimeetrise läbimõõduga kuubikuteks lõigatud kõrvits, sool, pipar ja suhkur ning kuumuta
segades veel u 5 minutit. Vala kõrvitsasegu võiga määritud keraamilisse, u 20X30cm mõõduga vormi ja kata fooliumiga. Küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit. Sega kokku murendatud feta, koor ja ürdid ning vala eelküpsenud kõrvitsasegule. Peale puista hakitud pähklid. Küpseta veel u 15-20 minutit 200 kraadi juures ilma fooliumita, kuni vorm võtab kena jume.
segades veel u 5 minutit. Vala kõrvitsasegu võiga määritud keraamilisse, u 20X30cm mõõduga vormi ja kata fooliumiga. Küpseta 180 kraadi juures u 30 minutit. Sega kokku murendatud feta, koor ja ürdid ning vala eelküpsenud kõrvitsasegule. Peale puista hakitud pähklid. Küpseta veel u 15-20 minutit 200 kraadi juures ilma fooliumita, kuni vorm võtab kena jume.