Mul on väga tore õde, kes harrastab tervislikke eluviise ja toitub suures osas taimedest. Kõige selle juurde kuulub küll ka päris paras ports kooke, kuid õde on sale nagu õlekõrs ja toimekas lisaks sellele. Kes veel aru ei ole saanud, siis mina igatahes kadestan ja alati mõtlen tema peale, kui endale järgmist portsu osso buccot või šašlõkki ette tõstan. Tore on aga see, et taimetoiduliste raamaturiiulist leiavad segatoidulised endale ka palju häid ideid, sest liha juurde võiks ka midagi värskemat manustada ning iga jumala päev ei pea tõesti ka konti närima.
Kui nüüd rääkida natuke taimetoitlastele mõeldud kulinaariakirjandusest, siis vähemasti välismaisest lugemisest võib küll tihti leida tavamõistes kummalisi ja mis seal salata, ka üpris häirivaid komponente. Nii on selleks igasugused piimalaadsed, munalaadsed, juustulaadsed ja vahel ka lihalaadsed tooted. Et miks ometi ei söö te normaalset toitu, tahaks hüüda. Kuid tegelikult on tõepoolest päris palju inimesi, kes ei talugi laktoosi, muna jne ning sellest tuleb aru saada ja kui retsept on kohandatud vastavalt, siis lihtsalt omad väikesed korrektuurid sisse viia, mitte esimese hooga ummisjalu poodi riisipiima otsima tormata.
See retsept pärineb pisut mugandatud kujul Rose Elliot’i “Classic Vegetarian Recipes” raamatust ja sobib tegelikult kenasti väikeseks eelroaks või suupisteks. Lihtsalt valmib see ka, aga spinatit ja seeni läheb sisse muidugi uhkelt, eriti siis kui tahaks suuremat kogust valmistada. Samas võib ju ka juhtuda, et vahest emba-kumba või mõlemat kõvasti üle on. Mõtlen praegu näiteks kurvalt oma suvisele ruutlehiku saagile, mille külmutamist küll kaalusin, kuid too mets sai ikka lõpuks lihtsalt maha trimmerdatud. Komponentide vahekordade ja koguste osas aga väga täpset arvet pidada ei ole tarvis ja toimida võiks ikka isiklikku maitse-eelistust järgides. Mina tegin nii nagu külmkapi sisu parajasti võimaldas ja nii see siia ka kirja pandud sai. Eelroaks piisab kolmele kuni kuuele, oleneb mitu küpsetist inimese kohta arvestatakse.
NB! Filotainast müüakse poes külmutatud olekus ja eelnevalt tuleks see kas külmkapis või toatemperatuuril sulatada. Ära jäta juba pakist välja võetud filotainast lahtiselt lauale kauemaks kui hädavajalik. Tainas kuivab ülihelikiirusel ja seda on hiljem raske töödelda ja küpsetada. Kata ootel tainas näiteks niiske käterätiga. Järele jäänud filotainas säilib külmkapis ligi kaks nädalat, hoia seda näiteks hoolikalt suletud kilekotis.
Kogus u 6 tk
Vaja läheb:
18tk u 12×12 cm filotaignalehte (Siin ei pea täpisteadlane olema. Vaata, mis mõõdus filotainas sul on ning lehti võiks jagada enam-vähem võrdseteks ja antud suurusega ligilähedasteks tükkideks. Kääridega on kusjuures väga mugav taignalehti ka mitmekaupa lõigata.)
4 spl oliiviõli
salatilehti serveerimiseks.
Täidis:
250g seeni (soovitavalt metsaseened, aga šampinjonid ajavad parema puudumisel ka asja ära), hakitud
100g värsket spinatit või 50g külmutatud spinatit
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
1 sibul (punane), peeneks hakitud
20g võid
soola, pipart
soovi korral näpuotsaga muskaatpähklit või tüümiani
Kaste:
2 spl palsamiäädikat
4 spl oliiviõli
või nende asemel hoopis natuke valmistootena müüdavat palsamiäädika kreemi
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Valmista täidis. Selleks pane spinat kaussi ja vala peale kannutäis keevat vett. Lase 3-4 minutit seista, siis kurna kiirelt sõelal ja “ehmata” kohe külma veega. Pigista liigne vedelik käte vahel välja ja haki spinat peenemaks.
Kui kasutad külmutatud spinatit, siis see on enamasti juba blanšeeritud ja kurnatud. Sulata lihtsalt üles ja kui tundub liialt vesine, siis võid pisut vedelikku välja pigistada, kuid üle ei tasu sellega pingutada.
Haki sibul ja kuumuta võis läbipaistvaks. See võtab aega u 5 minutit. Lisa hakitud seened ja kuumuta veel u 10 minutit, aeg-ajalt segades. Sega juurde hakitud küüslauk, sega ja kuumuta veel paar minutit.
Sega hulka spinat ja maitsesta.
Nüüd võta filotaignaruut, pintselda seda kergelt oliivõliga, aseta peale järgmine leht, kuid nii, et nurgad oleksid alumistega võrreldes natuke nihkes. Pintselda ka see õliga ning toimi samuti kolmanda lehega. Jaga täidis kuueks osaks ja pane üks osa sellest taignale. Nüüd vajuta tainas täidise kohal kompvekikujuliselt kerge keeruga kokku. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja korda sama protseduuri ülejäänud filolehtedega.
Küpseta ahju keskmises osas u 20 minutit, kuni seeneampsud on krõbedad ja kuldsed.
Kastme jaoks loksuta väikeses purgis õli ja palsamiäädikas korralikult läbi.
Aseta taldrikule valmis küpsetised, viska juurde mõned kenad salatilehed ja tripsuta kõrvale kastet. Serveeri soojalt.