Kuigi blogisse satun viimasel ajal harvemini, kokkan igapäevaselt päris palju ja praktiliselt alati jääb järele mõni jupike juustu, pool purki tomateid, veerand sibulat ja veel koledal kombel söödavat pisipudi. Paljude jaoks tõenäoliselt küll pseudoprobleem, kuid need jupikogused kipuvad enda alla kõvasti ruumi krahmama ning kui ajakava kiirevõitu, siis on tükk tegu, et neile mingit mõistlikku rakendust nuputada. Nii nad rändavadki halvemal juhul lõpuks prügikasti, tihtipeale sügavkülma (ja tihti hoopis sealtkaudu edasi prügikasti), kuid õnneks enamasti ikka mõne teise toidu sisse. Ja usun siiani, et kõige paremad toidud on need, mis kapijääkidest spontaanselt kokku segatud, aga noh, vahel on samal hetkel otsas just need spontaansusevarud. Igatahes olen avastanud et tõeline luksus on aeg-ajalt valmistada toitu, kus saab ära kasutada kogu poest koju tiritud kraami ja kui eriti hästi läheb, siis lisaks ka mõned virelevad jäägid nagu ammu kapipõhja unustatud killuke võid ja juba kergelt värvi muutma asuv poolik basiilikupunt. Sellises ideaalolukorras jääb lisaks kõigele muule ilusale järele ka ainult tühi taldrik. Umbes-täpselt taoline retsept see alljärgnev õnneks ongi.
Spagetikõrvits on peale vaadates nagu kõrvits ikka, võib-olla ainult pisut pikergusem. Küpsenult laguneb viljaliha aga toredateks pikkadeks spagetilaadseteks kiududeks, mis sobivad söömiseks hästi ka täitsa niisamuti – oliiviõli, soola-pipra ja Parmesaniga maitsestatult, aga segunevad mõnusalt ka mõne kastmelisega. Siinne tomatikaste on igati proosaline ja praktiline veel pealekauba, sest sobib väga hästi ka tavalise pastaga ( ja põhimõtteliselt kõigega, mis enda ligi natuke tomatikastet sooviks). Idee pärineb Itaalia toiduguru Marcella Hazani sulest, kes kasutas siin kusjuures ainult sibulat ja võid ning ega rohkem polegi tihtipeale tarvis. Pikem hautamine annab kastmele mõnusalt töntsaka konsistentsi ja ka toekama aroomi ning see valmib praktiliselt ise – lihtsalt viska tomatikonserv (või paar) pannile, lisa sibul, killuke võid ja anna talle nii 45 minutit aega.
Ja kui kõrvits söödud, siis mõtlen edasi, mida peale hakata selle kapis konutava pooliku toorjuustukarbi, kruubitäidise, küpsenud ja küpsemata kana, sibulajupi, pooliku kodujuustukarbi, nätsima kippuva salati ja veel mõne nördinud toiduainega.
SPAGETIKÕRVITS TOMATIKASTME JA MOZZARELLAGA
1 spagetikõrvits (u 1200g)
2 tl oliiviõli
1 purk e 400 g purustatud konservtomateid
1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
0,5 tl kuivatatud punet
15 g võid
1 sl palsamiäädikat
1 pakk e 120-125 g mozzarellat
peotäis basiilikulehti
soola, musta pipart
Vala purustatud tomatid pannile, lisa või, pune, äädikas,viilutatud küüslauguküüs ning kooritud ja poolitatud sibul, lõikeping allpool. Maitsesta kergelt soola-pipraga. Kata pann kaanega ja kuumuta madalal kuumusel u 45 minutit, kuni kaste on paksenenud ja lõhnab hästi. Poolita kõrvits, maitsesta mõlemad pooled soola-pipra ja oliiviõliga ning jäta samuti ca 45 minutiks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 200 kraadisesse ahju küpsema. Kui kaste ja kõrvits valmis,eemalda sellest sibul, tõmba kahvli abil kõrvitsa spagetilaadsed kiud lahti ja sega korralikult tomatikastme ja rebitud, hakitud või riivitud mozzarellaga. Küpseta veel 10 minutit, kuni juust on sulanud. Maitsesta vajadusel veel, puista peale basiilikulehti ja serveeri kas otse kõrvitsakoorest või taldrikul serveeritult.
400 g portsjon sisaldab umbkaudu: 267 kcal, 22g süsivesikuid, 17g rasvu, 10 g valku