Kuigi sügis vahepeal vihmahoogudega ehmatama kipub, on enamus osa ajast tunne nagu oleks troopikast tagasi hariliku Eesti suve sisse sattunud. Arvestades, et september tiksub juba teist poolaega, on see selle aasta suvest ikka väga kena käitumine. Ja vististi just seepärast kõliseb minu purgikogu üpris tühjalt ja pigem on marju rännanud sügavkülma, kuigi puudel- põõsastel rippuv on igati kõikvõimalikku tavahoidistamist soosinud. Seda erilisemad on aga need mõned üksikud moosid, mis suviste tegemiste kõrvalt riiulisse on tekkinud või pigem sattunud. Nagu allpool kirjas olev veinine moos näiteks ja alles viimasel ajal mõni veel lisaks. Eks klassikalisema moosimaitsega pannkoogisõpradele saab hiljem ka külmutatud marjadest „toormoosi“ teha.
Kui keegi peaks end nüüd kahetsuselt tabama, et kena suvi puha purki pistmata, siis olles selle olukorra just läbi elanud, võin julgelt väita, et moosirong pole tegelikult veel kuhugile sõitnud. Alles üleeile oli Keskturulgi veel mustsõstraid ja vaarikad, maasikatest rääkimata. Ja kirsside (ning tegelikult ka muude marjade) osas – ka külmutatud marjad sobivad moosi sisse imehästi. Olgu öeldud, et siia pistan olenemata hooajast ka ise külmutatud ja kividest puhastatud kirsse, sest olen lihtsalt lootusetult laisk kirsipuhastaja
Suve säilitamisega saab nii kasvõi jõuludeni oodata või siis just selle hetkeni, mil tuhin peale tuleb. See eelmine pole tegelikult sugugi halb mõte, sest ka jõulukingiks sobib ju purk head moosi. Pealegi ei usu ma, et kingi saaja maitsemeel rohkem kukerpalle pilluks, teades, et oled ohverdanud selleks tarbeks osa rannas peesitamist või mõned järvevette hüpped. Alles hiljaaegu vaaritasin valmis muide veel ka paar eksklusiivset purgitäit moosi granadilli ja khmm… sügavkülmast võetud maasikatega. Ja ega kõiki asju peagi vast üldtuntud norme järgides tegema – kes on eriti mässumeelne, steriliseerib ka purgid hoopis nõudepesumasinas!
KOOSTISOSAD
- 900 g vaarikaid
- 400 g kirsse (kivideta kaal)
- 200 g musti sõstraid
- 4 dl kergemat punast veini (nt.Pinot Noir)
- 700 g moosisuhkrut (Dansukker)
JUHISED
Puhasta marjad ja vala koos veini ja suhkruga potti. Kuumuta segades u 20 minutit või kuni moos on sobiva konsistentsiga. Testi eelnevalt külmikus maha jahutatutatud taldrikul teelusikatäie moosiga – nii näed, milline saab välja nägema juba jahtunud moos. Lase potitäiel pisut jahutuda, et purki ei satuks päris tulikuum moos, tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.
Retsept valmis koostöös d-kokaraamatuga