Kuigi ma pole ise ikka veel sada protsenti kindel, kas ameeriklaste kõrvitsapeo maaletoomine on ikka kõige parem mõte (no tee, mis tahad, “komm või pomm” ei kõla ju kohe kuidagimoodi), ei saa pidutsemiseks põhjuse leidmist vast siiski kellelegi pahaks panna. Pealegi süüakse kõrvitsaid niimoodi paljudes peredes rohkem kui muidu, mis kindlasti ju halb ei saa olla. Seega, luukerelapsed ja vampiirolevused, tere tulemast – kommivaru saab lähipäevil täiendatud. Minu üheksane teatas küll millegipärast, et soovib maskeeruda jääkuubikuks, aga eks külma kardavad ju ka päris paljud.
Uuristamisest järele jäänud või vabatahtlikult ja ilma pidulikuma põhjuseta soetatud kõrvitsast saab teha paljutki, kuid minu meelest on kõige kiirem ja lihtsam moodus suurema laadungi kõrvitsajääkidega tegelemiseks viljaliha ahjus pehmeks küpsetada ja püreestada. Pärast saab püreed pista nii pastakastme sisse, supiks teha või küpsetada sellest hoopis üks päris tore šokolaadilisaga keeks, mis muide maitseb ka neile, kes muidu ei kõrvitsast ega keeksist suurt lugu ei pea.
KOOSTISOSAD
- 200 g kõrvitsapüreed*
- 3 muna
- 1,2 dl oliiviõli
- 180 g suhkrut (Dansukker)
- 100 g magustamata kreemjat maapähklivõid
- 180 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 150 g tumedat šokolaadi (70%)
- 1 tl kardemoni
- 1 tl kaneeli
- peotäis maapähkleid
JUHISED
Sega mikseri abil kausis kokku munad,suhkur, õli, maapähklivõi, vürtsid ja kõrvitsapüree. Sega jahu küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa samal ajal edasi segades tainale. Haki 100 g šokolaadi võimalikult peeneks ja vala sellele 0,75 dl kuuma vett. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Kui sisse jäävad mõned väiksemad tükid, siis sellest pole aga hullu midagi. Eralda tainakogusest veerandijagu eraldi nõusse ja sega selle hulka vedel šokolaad. Vala õlitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud, u 10×25 cm suurusesse keeksivormi vaheldumisi mõlemad tainasegud ja sega kergelt lusika abil, et siiru-viirulist tainast oleks terve vormi ulatuses. Küpseta ahju alumises osas 160-kraadise alt- ja pealtkuumusega u 45-50 minutit, või kuni kook on jumekas ja keeksi sisse torgatud puutikk puhtaks jääb.
Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta jahutusrestile. Haki peeneks ka ülejäänud 50 g šokolaadi, lisa 0,5 dl kuuma vett ja sega segu ühtlaseks. Kui tunned, et segu võiks olla veidi vedelam, isa veel veidi kuuma vett. Vala segu soojale keeksile ja määri kergelt lusika või spaatli abil laiali nii et keeksi pealmine osa saaks kaetud ja mõni šokolaadinire satuks ka külgedele. Kui küpsemisel on keeksile tekkinud mõni lõhe, siis vaata, et šokolaadisegu saaks ka sinna. Kata kuival pannil kergelt röstitud ja hakitud maapähklitega. Lase keeksil enne serveerimist jahtuda.
*) – Kõrvitsapüree valmistamiseks puhasta kõrvits seemnetest ja lõika suuremateks viiludeks. Nirista kõrvitsale pisut õli ja puista näpuotsaga soola ning küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180-kraadises ahjus ca 20 minutit või kuni kõrvitsa viljaliha noaga torgates pehme tundub. Lase jahtuda, kaabi viljaliha koorelt maha ja püreesta. Püree säilib kaetult külmikus ca kolm päeva, aga sobib väga hästi ka sügavkülmutamiseks.
Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga