Tundub, et nüüd on küll suur suvi kätte jõudnud, sest hommikujooksu tehes ei pidanud täna isegi ühtegi jope moodi riietuseset kasutama, mees leidis krae vahelt selle aasta esimese kõrvahargi ja üldse on tore ja suvine olla. Pealegi näitavad kõik märgid, et nädalavahetusel tõmmatakse huugama nii mõnigi grill ja eestlased muutuvad jälle vahemereliselt rõõmsateks ja sõbralikeks. Ühtegi raskeväe grilltoitu ma veel tegema ei kipu, sest praegu on marineerimisrituaalide asemel muudki tarka teha. Näiteks kasvuhoonesse tomateid istutada (jaa, ma tean, et tegelikult võiks veel oodata, aga kannatamatus pole ka mingi häbiasi) ja kõik need aknalaual kõrguvad taimed kuidagi peenrasse kabetada. Ning kui see tehtud, siis niisama jalga kõlgutada, mida on ka tarvis endale aeg-ajalt lubada. Kõike seda arvestades siis siin hoopis üks piinlikult lihtne grillsalat FS Goods’i valmiskastmega.
Salati valmistamiseks kasutasin uut Chimmy nimelist kastet, mis mulle selleks tarbeks lahkelt saadeti, aga olen seda tegelikult ka varem juba iseseisvalt testinud. Nimi on sõbralik lühend Argentiinast pärit kergelt vürtsikast chimichurri ürdikastmest, aga liigset tšillit Chimmy puhul kartma ei pea, pigem laenab ta toidule vaid kerget särtsu ja kamaluga ürdisust. Tomatikastme lisamine kastmele oli esmalt üllatav, ilmselt seepärast, et ma ise seda tavaliselt mürkrohelisena valmistan, aga maitse on minu arvates täitsa tore ja hea teada, et nii ka saab. Ma pikka kiidulaulu siia kirjutama ei hakka ja igaüks otsustagu oma kapisisu üle ikka ise, küll aga meeldib isiklikult mulle eriti see, et kastet on pakendi tõttu mugav näiteks kasvõi mõnele suvisele ekspromt grill-väljasõidule kaasa haarata ja samas ka hea kasutada avariikastme või kiirmarinaadina isegi siis kui ise keskmisest rohkem kokata armastad, sest säilivusaeg on vaatamata naturaalsetele koostisosadele päris pikk.
Tegin kuumsuitsulõhega salatit, millega kaste minu meelest päris kenasti klappis ja et tegu on grillsalatiga, siis saab sama kastet kasutada ka köögiviljade maitsestamiseks enne grillile pistmist. Kes aga väga kõike ja kohe marineerida tahab ning salatist suurt lugu ei pea, siis usun, et kaste sobib hästi sellekski.
KOOSTISOSAD
- 2 pead väikest rooma salatit
- 1 suurem avokaado
- 2 suvikõrvitsat
- 8 keedetud värsket kartulit
- u 250 g kuumsuitsulõhet
- u 6 sl Chimmy salatikastet
- paar peotäit värskeid salatilehti
JUHISED
Lõika salatipead ja avokaado pikkupidi neljaks sektoriks ja eemalda ettevaatlikult avokaadolt koor ja muidugi ka kivi. Viiluta suvikõrvitsad pikkupidi võimalikult õhukeselt (võid aga lõigata ka lihtsalt ratasteks, kui nii rohkem meeldib). Poolita kartulid.
Pintselda kõik köögiviljad kergelt u 2 sl kastmega kokku ja grilli madalama kuumuse juures kergelt igast küljest. “Valmis” pole tarvis midagi küpsetada, pigem anda paari minuti jooksul köögiviljadele natuke grillimaitset ja mõni tumedam triip juurde. Kõige pikemalt tahab ehk kuuma saada salat, kuid siingi piisab paarist-kolmest minutist.
Jaga köögiviljad taldrikutesse või suuremale vaagnale ning pudista peale suitsulõhe. Tripsuta üle kastmega ja lisa värsked salatilehed. Serveeri kohe, aga midagi ei juhtu, kui köögiviljad ka veidi jahtuvad.
*Postitus valmis koostöös FS Goodsiga
2 kommentaari
Väga isuäratav tundub see salat olevat. Juhiste teise lõigu kohta on siiski küsimus – kas äkki on see suvikõrvits, mis kõige rohkem kuuma tahab, mitte salat? Jõudu!
Aitäh, Kretel! See on pigem selline värskemat sorti grillsalat ja liiga palju küpsemisaega muudab eriti õhemad suvikõrvitsaviilud liiga pehmeks. Kui kasutad paksemaid tükke, siis võib neid aga küll pisut pikemalt grillida. Aga isegi siis eelistan ma ise sellist suvikõrvitsat, mis kergelt hamba alla krõmpsuma jääb. Salatisektorid on paksemad ja et need seest ka kuuma saaksid, siis võib ühe “üks-kaks-kolm” ajale lisaks lugeda. Kõik muidu aga hästi kiire ja rohkem kerge sooja ja grillimaitse pärast kuumutamine.Toredat päeva ja särisevat grilli! 🙂