Kaunist ja rahulikku jõuluaega! Meil on täna tõepoolest üle ootuste rahulik päev ja natuke rohkem sagimist toimub alles homme, kui vanemate ja õe perega kokku saame. Selle koogi siin võtan siis ka kaasa. Eks neid pühadepäevi ja põhjuseid koogi söömiseks jagub aga aasta lõpuni välja, nii et panen retsepti siia kirja. Et mandariinid ja apelsinid juba kord on millegipärast jõuluaja kohustuslikud elemendid, siis sealt ka koogimõte idanema läks, kuid tegelikult ei tasu ei sellest, ega fotol olevatest jõuluehetest ennast segada lasta, sest ükskõik milline muu aeg sobib apelsinikoogi söömiseks samuti hästi.
Olgu ka öeldud, et natuke tarretumisaega kook vajab, nii et kõige mugavam on õhtu enne lauale tõstmist selle kallal toimetamised rahulikult ära toimetada. Puuviljakihi võib jätta järgmiseks hommikuks ja edasi pole muud kui kasvõi juba tunnikese pärast vorm külmikust välja võtta. Muidu aga midagi keerulist pole (vaatamata sellele, et kirjeldus päris pikk sai) ja tegelikult saab koogi vähem kui poole tunniga kappi kinni panna.
Lumiseid pühi ja lahket jõuluvana!
KOOSTISOSAD
- 2 munakollast
- 1,25 dl suhkrut
- 2 apelsini mahl ja 1 sl riivitud apelsinikoort
- 1 sidruni mahl
- 2 dl vahukoort
- 200 g toorjuustu
- 3 želatiinilehte
- 1 tl vanillisuhkrut
- u 24 Savoyardi küpsist
- Lisaks:
- 2 apelsini
- 4 mandariini
- 0,5 hurmaad
- 5 füüsalit
- 1 dl apelsinimahla + 2 dl küpsiste immutamiseks
- peotäis (külmutatud) jõhvikaid
- 0,5 Dansukkeri tarretisesuhkrut
JUHISED
Aseta želatiinilehed külma vee sisse pehmenema. Klopi eraldi kausis segamini suhkur ja munakollased ning lisa kahest apelsinist ja ühest sidrunist pressitud mahl (u 2 dl). Kuumuta munasegu vesivannil (aseta nõu väiksemale potile, mille põhja on valatud u kahe sõrme paksuse kihina vesi. Jälgi, et kausi põhi vett ei puutuks. Lase veel keema tõusta ja kuuma auru mõjul soojeneb ka kausis olev segu) umbes 8-10 minutit, samal ajal segu vispliga kergelt kloppides, kuni see muutub vahuseks ja pakseneb veidi. Lase segul veidi jahtuda, seejärel pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ja lahusta need segades muna- mahlasegu hulka. Vahusta koor ja toasoe toorjuust vanillisuhkruga, lisa järk-järgult, samal ajal vahustades, apelsini-munasegu. Vooderda u 20 cm vedrukinnitusega küpsetusvormi küljed küpsetuspaberiga. Võimalusel kasuta vormi põhjas spetsiaalset papist tordialust, millega koos kook hiljem mugavalt serveerimisalusele tõsta (võid selleks kasutada aga ka vormi enda põhja). Lõika küpsised paar sentimeetrit lühemaks, suska apelsinimahlast läbi ja lao lõikepind allpool koogivormi külgedele. Vormi põhja lao mõned terved küpsised ja kasuta ära ka järele jäänud küpsisetükid, nii et põhi saaks võimalikult tihedalt kaetud. Vala vormi apelsinisegu, suska sinna sisse mõned jõhvikad ja aseta külmikusse vähemalt neljaks tunniks või üle öö tahenema. Kui kreem on tahenenud, valmista kate. Selleks lõika apelsinidelt koor ning lõika terava noa abil viljaliha membraanide vahelt välja, poolita kooritud mandariinid ja füüsalid, viiluta hurmaa õhukeselt ning lõika viilud veerandikeks, et neid oleks mugavam süüa. Lao kõik puuviljad kihina koogile ja lisa jõhvikad. Kuumuta katte jaoks mõeldud mahl (1 dl), lisa tarretisesuhkur ja sega , kuni see on lahustunud. Lase mõned minutid jahtuda ja vala ettevaatlikult koogile, nii et puuviljad kaetud saavad. Tõsta kook veel tunnikeseks külmkappi. Serveerimisel eemalda vorm ja paber ning lükka kook koos papist põhjaga (või vormi aluspõhjaga) serveerimisalusele. Serveeri külmana ja kasuta lõikamiseks teravat nuga (näiteks tomatinuga, mis lõikab tänu väikestele sakkidele ka puuviljakihist hästi läbi).
Retsept valmis koostöös d-kokaraamatu ja Dansukkeriga.