Üks hea ja kiirelt valmiv asi külalistele pakkumiseks on soolane pirukas. See seene-tomatimaitseline küpsetis sobib näiteks ühtmoodi hästi õhtusel ajal veinikõrvaseks või hommikuti külas käijatele kohvitassi juurde. Eriti hea on see muidugi õigel seeneajal, aga väga maitsva piruka saab talvel ka soolaseentest.
Pirukapõhja leidsin kunagi ammu ühest ajakirjast, millisest, seda ma enam kahjuks ei mäleta, kuid tegu on päris universaalse tainaga. Jääb mõnusalt mure, kuid samas ei lagune koost ega ole ka liiga kõva. Suur pluss on veel, et kui pirukas ahju alumisel siinil küpsetada (pealt- ja altkuumusega), pole siin eelküpsetamist tarviski ja see on juba puhas ajavõit. Põhi jääb küll pehmem kui klassikalisele quiche’ile kohane, kuid maitsva piruka saab sellegipoolest.
KOOSTISOSAD
- Põhi:
- 3,5 dl (u 200 g) jahu
- 1tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 100g võid
- 100g hapukoort
- Täidis:
- u 300 g kupatamist mitte vajavaid metsaseeni. Näiteks kukeseeni (või eelnevalt leotatud soolaseeni)
- 15 kirsstomatit
- 10 cm jupp porrut, pikuti poolitatud
- 1 küüslaguküüs
- 2 toorsuitsupeekoni viilu
- 0,5 tl kuivatatud tüümiani või 1,5 sl värskeid tüümianilehti
- 3 muna
- 2 dl köögikoort (20%) või kohvikoort
- 100 g juustu (nt. Cheddar või samalaadse tugevusega juust)
JUHISED
Sega jahusse küpsetuspulber ja sool. Näpi kokku toasoe või, jahusegu ja hapukoor. Töötle segu köögikombainis või käte abil, kuni mass on ühtlane. Ühtlasema põhja saamiseks võid taina mässida kilesse ja pista pooleks tunniks külmikusse ning seejärel rullida. Aga ka märja käe abil saab taina vormi põhjale ja külgedele laiali aetud. Ca 24-28 vorm peaks selleks sobima. Mõlemal juhul tõsta pirukas veel umbes 10-15 minutiks külmkappi tahenema ja samal ajal valmista täidis.
Selleks puhasta ja haki seened, peekon, küüslauk ning pooled tomatitest viiluta porru ja lõika ülejäänud tomatid pooleks. Kuumuta pann, lisa peekon, seened, porru ning küüslauk. Maitsesta pipra ja tüümianiga. Prae segades ca 10 minutit keskmisel kuumusel. Vajadusel lisa soola.
Riivi juust ja klopi näpuotsatäie soolaga lahti munad. Lisa kloppides koor ja sega sisse riivitud juust.
Viska nüüd pirukapõhjale seenesegu ja vala üle muna-juustuseguga. Lao peale tomatipoolikud.
Küpseta ahju alumisel siinil ca 30-35 minutit, kuni pirukas on hüübinud ja kena kuldse jumega.
5 kommentaari
Mmm…seda pirukat võtaks küll tükikese!
Liisi, siin pole muud kui üks-kaks-kolm ja pirukas ongi laual! 🙂
Imekaunis foto. Olen ise suur pirukate tegija ja tõeline fänn nende söömisel.
Aitäh, Helge! Minu arvates pole samuti olemas aastaaega kuhu üks hea pirukas ei sobiks.:)
Kas alumisel siinid tähendab et alt ei küpseta üldse?