Werneri Brita kook on üks minu vaieldamatutest lemmikutest. Ei saa siinkohal mainimata jätta, et kunagi aastate eest oli vist analoogne küpsetis Birgitta koogi nime all ka meie pere repertuaaris, see oli siis aga pigem talvise perioodi kook, kus beseekattel kasutati mandlilaastude asemel kreeka pähkleid ja täidisena vaid vahukoort.
Samuti on üks tore leiutis beseerull. Ideaalis küll, vähemasti minu jaoks, mitte liiga magus ja AINULT selle krõbeda beseeosaga. Proovisingi siis ühe Brita nüüd vahelduseks hoopis rulli keerata ja natuke kevadist rabarberit ka sisse miksida. Pisut rohkem mässamist oli, aga ei saa öelda, et nüüd väga ülearu. Moosi saab näiteks ka varem valmis keeta ja seda siis juba jahtunult kasutada. Koogi põhja leidsin Meriti blogist – suurel ahjuplaadil jäi see variant just parasjagu õhuke ja suht-koht hästi rullitav.
Vaja läheb:
Põhja jaoks:
3 munakollast
1 muna
1dl suhkrut
1spl vanillisuhkrut
150g võid
2,5dl jahu
2tl küpsetuspulbrit
Kate:
3 munavalget
1,5 dl suhkrut
100g mandlilaaste (sobivad ka metsapähklid, soolata pistaatsiapähklid vms)
Täidis:
300 g rabarberit
100 g suhkrut
200ml toorjuustu
200ml vahukoort
1 spl vanillisuhkrut
1 spl tuhksuhkrut
250 g maasikaid, tükeldatud
Vahusta munakollased ja muna koos suhkruga. Lisa sulatatud ja jahutatud või ning jahu ja küpsetuspubri segu.
Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja märja käega ühtlaselt laiali.
Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks – kaussi tagurpidi pöörates ei tohi segu välja kukkuda. Kui kukub, siis tuleb vist uuesti proovida. 🙂
Vala munavalgesegu plaadilolevale tainale ja aja ettevaatlikult laiali. Puista peale mandlilaastud või hakitud pähklid.
Küpseta 175 kraadi juures u 20 – 25 minutit. Jahuta täielikult.
Samal ajal kui kook küpseb ( või enne seda) on mõistlik valmis keeta rabarbrimoos. Selleks lõika rabarber seibideks. Noori varsi ei ole tarvis eelnevalt koorida – värv jääb ilusam ja vaeva ka vähem.
Seibid potti ja suhkur peale. Keeda keskmisel kuumusel, kuni rabarber on pehmenenud (u 15 min). Jahuta täielikult.
Pööra valmis kook tagurpidi küpsetuspaberile ja kata moosiga.
Vahusta toorjuust suhruga ja vahukoor vanillisuhkruga. Sega mõlemad ettevaatlikult kokku, vala rabarberimoosiga määritud koogile ja aja laiali.
Kata kook maasikatükkidega ja rulli küpsetuspaberi abil. fikseeri kook veel teise küpsetuspaberi ja/või toidukile abil ja aseta vaagnale või taldrikule, ühenduskoht allpool. Hoia enne serveerimist veel vähemalt paar tundi külmkapis.
4 kommentaari
Oh, kui hea see välja näeb 🙂
Aitäh, Zoozi! 🙂
Ma pean ikka ka selle rulli tegemise käsile võtma. Iga kord kui Su blogi klülastan, jääb pilk britarullile pidama 🙂
Zoozi, proovi muidugi ja anna siis palun teada, kuidas välja kukkus.