Ma ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kellele rummikook ei meeldiks. Pealegi pole paremat ja lihtsamat võimalust mõne untsu läinud tordipõhja või sama saatusega vähegi biskviitpõhja meenutava koogi ära kasutamiseks. Muidugi sobib siia ka igati õnnestunud tordipõhi (vt. juhist allpool) või poest eksta selleks otstarbeks ostetud biskviitpõhi.
Mulle meeldib koogisegu valmistada kondenspiimaga. Kui tegu on aga magusaskaala kõrgema otsa poole kaldu oleva koogipõhjaga, siis võid selle kas osaliselt või täielikult hapukoorega asendada või siis lisada segule lihtsalt veidi hapukoort, kui see liialt kuiv tundub, aga kondenspiima on lisatud juba piisavalt. Kondenspiimaga saab valmistada ka suurepärase rummimaitselise kreemi, mis päris hästi selle koogiga kokku kõlab. Marju otseselt lisama ei pea aga need lisavad nii maitsele kui välimusele tublisti jumet.
Tihti tehakse neid kooke kodus ka küpsistest, aga need siin pole need koogid. Küll aga saab kõige parema puru kookide veeretamiseks minu meelest tavalistest purustatud vormiküpsistest ja saadud pudi sisse võib sisse segada ka purustatud pähkleid. Paari küpsise jaoks muidugi ekstra poodi minema ei pea või kui ülejäänud küpsised rakendust ei leia, siis pole mõistlik seda pakki üldse soetada – väga hästi saab hakkama ka mõne supilusikatäie algse biskviitkoogipudiga või siis lihtsalt suurema koguse pähklipuruga.
Toredat koogiveeretamist! See on õnneks peale lumist talve meil kõigil kenasti käpas! 🙂
KOOSTISOSAD
- 1 biskviitkoogipõhi (5 munast ise küpsetatud või 300 g poebiskviiti)
- 80 g toasooja võid
- 3 sl kondenspiima
- maitse järgi rummiessentsi
- 50-75 g tumedat šokolaadi
- 50 g röstitud ja kooritud metspähkleid
- paar harilikku vormiküpsist katte jaoks
- Kreem:
- 70 g toasooja võid
- 3 sl kondenspiima
- 1 tl kakaod
- paar tilka rummiessentsi
- Lisaks soovi korral füüsaleid, põldmarju või muid meelepäraseid marju kaunistamiseks
JUHISED
Pudista biskviitpõhi* kaussi või murra suuremateks tükkideks ja purusta köögikombaini lõiketera abil. Sega sekka pehme või, kakao, kondenspiim, rummiessents, pool peeneks hakitud pähklite kogusest ja peene riiviga riivitud šokolaad. Sega ühtlaseks, veereta käte vahel ühesuurusteks pallideks ja veereta purustatud küpsiste ja pähklite segus. Suru soovi korral veidi lapikuks ja tee noaga külgedele kerged triibud.
Kreemi valmistamiseks vahusta käsimikseri abil või, kondenspiim ja kakao ning maitsesta rummiessentsiga. Tee tordipritsi abil koogikestele kenad tupsud ja soovi korral suska kohe juurde ka mõni mari. Lase külmikus paar tundi maitsestuda ja valmis ongi.
*) – Biskviitpõhja valmistamiseks kuumuta ahi 180-kraadini ja määri ca 24 sentimeetrise diameetriga koogivormi sisu ja küljed või ja riisijahuga (võid kasutada ka harilikku jahu, kliisid, riivsaia vms peent “köögipuru”, mis rasvaine ja taina vahele kerge kihi jätaks). Vahusta 5 munakollast 2,5 sl suhkruga helekollaseks vahuks. Teises nõus vahusta munavalged samuti koos 2,5 sl suhkruga tugevaks vahuks. Sega 1/4 munavalgevahust munakollastega, sõelu vähehaaval juurde 5 sl jahu, samal ajal ettevaatlikult tainast segades. Viimasena sega ettevaatlikult juurde ülejäänud munavalgesegu. Vala kohe ettevalmistatud koogivormi ning küpseta 25-30 minutit, kuni biskviidi keskele torgatud tikk välja tõmmates puhtaks jääb. Lase vormis 10 minutit jahtuda, seejärel tõsta vormist välja ja lase täielikult jahtuda. P.S. Sellise paksemat tüüpi biskviidi küpsetamisel ära ahjuust esimese 15-minuti jooksul ava.
3 kommentaari
Nii armsad ja ilusad! Kuidagi unustusse vajunud, kuigi lihtsad ja maitsvad! Peaks ka ette võtma 🙂
Aitäh, Kaare! Kommentaari eest ka – vahepeal on tunne, et kogu jutuvada ongi täielikult muudesse kanalitesse kolinud. 🙂 Võta ette muidugi!
Kui isuäratavad! Ühed mu alatised lemmikud!