“ Kas teil muidu koha ka liigub?”
“Eelmisel nädalal oli küll, aga kalur ütles, et vot sel nädalal merele ei lähe. “
“Miks siis ometi?”
“Noh, naise sünnipäev. Siis ei saa ju minna. Oleks veel, et enda oma, aga naise…”
Mulle kohe väga meeldib, kui inimestel on töö ja puhkeaeg ning prioriteedid nii hästi paigas. Haugi igatahes oli (ilmselt toob seda kala mõni teine kalur siis) ja et suvikõrvitsa aeg käes, on igati loogiliseks sammuks valmistada korralik kuhi haugi-suvikõrvitsa kotlette. Neid teen ma küll absoluutselt igal aastal – vahel väiksemaid suupistekotlette ja vahel suuremaid retrokaid. Ja muidugi sellepärast, et tegu on igati mõnusa suvise roaga, mille kõrvale sobib ühtviisi hästi nii lihtne kurgisalat, kartuli-kukeseenekastme kombo või hoopis midagi muud.
KOOSTISOSAD
- 700 g haugifileed
- 350 g suvikõrvitsat
- 1 porru
- 1 muna
- 4 sl hapukoort 20%
- 2 sl hakitud värsket tilli
- 1 sl hakitud peterselli
- 2 tl meresoola
- musta pipart
- võid ja õli praadimiseks
- jahu paneerimiseks
JUHISED
- Riivi suvikõrvits peenema riiviga, sega 1 tl soolaga ja jäta maitsestuma, kuni ülejäänud tegevuste kallal toimetad.
- Poolita ja pese porru ning haki peeneks. kuumuta pannil veidi rasvainet, lisa porru ja sega keskmise kuumuse juures minuti jagu või kuni see on pehmenenud (aga mitte pruunistunud).
- Tükelda filee. Haugiluud on peenikesed ja köögikombaini lõiketera või hakkligamasin saab neist päris hästi jagu, kuid parem on neid niipalju kui vähegi võimalik siiski eemaldada. Olen aru saanud, et kõige lihtsam on nende sitkete tegelaste ümbert kalaliha lihtsalt ära lõigata, mitte proovida neid pintsettidega välja sikutada, nagu paljude kalade puhul mõistlik on. Õnneks paiknevad luud kõik kenasti sirges reas ja paarist noaliigutusest peaks piisama. Kui mõni luu ikka kotletitainasse pääseb, siis see peale korralikku peenestustööd kindlasti aga häirima ei jää.
- Tee kalatükkidest hakkmass köögikombaini lõiketera kasutades või hakklihamasinaga.
- Suru suvikõrvitsast liigne vesi välja – kõige parem on seda käte abil ja parajate peotäite haaval.
- Sega kõik kokku – nii porru, kalamass, suvikõrvits, muna, hapukoor kui järele jäänud soolakogus pluss pipar ja ürdid.
- Tee maitsetest – võta väike kogus kotletitainast ja küpseta pannil valmis. Proovi, kas kõike on parasjagu ja vajadusel lisa soola, pipart, tilli, vms.
- Jaga kotletisegu enam-vähem ühesuurusteks pallideks (mina kasutan selleks näiteks suuremat jäätisekulpi), vormi kotlettideks, paneeri kergelt jahus ja prae keskmise kuuma juures mõlemalt poolt kuldpruuniks.
- Seda viimast sammu ei pea ilmtingimata tegema, aga kuna ma ei taha üle muretseda, kas kõik kotletid ikka pannil korralikult läbi küpsesid, siis pistan kõik korraks veel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ritta ja küpsetan 180-kraadi juures veel 5 minutit.
- Valmis!