Seda magustoitu võib vist nimetada ka laisa inimese gurmeeks, sest crêpes Suzette ehk eesti keeles Suzette’i pannkoogid tähendavad minu ja ilmselt veel paljude jaoks mitmest toidutehnilisest vigurist koosnevat etteastet, mille tulemusel valmib aga üks eriti mõnus apelsinimaitseline roog.
Esimene kadalipp on suhkru karamelliseerimine ja sellele vedeliku lisamine ning viimane kookide sõna otseses mõttes põlema panemine ehk flambeerimine. Kõlab väga uhkelt ja kindlasti pole tehniliste oskuste lihvimisel midagi viga. Tegelikult on nii, et kui ka midagi veidi untsu läheb, näiteks karamell kastme valmistamisel klompi tõmbub, siis rahulik meel ja tasakaalukas segamine üldjuhul aitavad. Flambeerimisel võib magustoit muidugi jälle kas üldse mitte põlema minna või siis teha seda nii, et hoia oma tukk ja kulmud (esimesel juhul on koogid ikka head, põlenud kulmuga ei maitse ilmselt natuke aega ükski toit). Ja olgugi, et üldjuhul kõik ju õnnestub, siis vahel tahaks lihtsalt apelsinikastmes pannkooke ilma igasuguse tsirkuse ja põlevast rõngast läbi hüppamiseta. “The Oxford Companion to Food” ütleb pealegi, et kookide esmane versioon ei sisaldanudki ei leeke ega alkoholi ja valmis tõenäoliselt Pariisi restoranis Paillard 1889-ndal aastal, näitlejanna auks, kes ühes etenduses kammerneitsi rollis pannkooke serveeris.
Ilmselt on veel erinevaid otseteid karamellise apelsinikastme valmistamiseks, aga mina kasutasin selleks juba valmis keedetud/karamellistatud ja purki pistetud suhkrusiirupit. Konsistents jääb sellega vägagi mõnus ning kui kaste juhuslikult ka liiga paksuks peaks minema, saab seda apelsinimahla lisamisega väga lihtsalt vedelamaks muuta. Kastme võid soovi korral valmistada ka juba päev-paar varem ja kui koogid on valmis saanud, siis tuleb see lihtsalt pannil üles soojendada ja volditud krepid sisse pista.
Praegusel veriapelsinide kõrghooajal oleks patt neid mitte kasutada, aga priima magustoidu saab otse loomulikult ka nende harilike sugulastega. Veriapelsinidest valminud kaste jääb lisaks ka põneva punaka tooniga ning mulle meeldib sinna sisse segada õige vähe Camparit, mis sellele muidu küllaltki magusale toidule veidi tasakaalustavat mõrkjust ja särtsu lisab. Grand Marnier’i liköör, kus sees on nii konjakit kui apelsini, sobib kastmesse aga samuti väga hästi.
KOOSTISOSAD
- Pannkoogid:
- 2 muna
- ¼ tl soola
- 1 tl suhkrut
- 1,5 dl piima
- 1 dl vett
- 1,25 dl jahu
- killuke võid
- Apelsini-karamellikaste:
- 3 veriapelsini mahl ja ühe apelsini riivitud koor
- 1 dl heledat siirupit (Dansukker)
- 50 g võid
- 2-3 sl apelsinimaitselist likööri (nt. Grand Marnier) või Campari’t
- Serveerimiseks:
- 2 veriapelsini
- vanillijäätist
JUHISED
Kastme valmistamiseks pressi apelsinidest mahl, sega potis siirupiga ja kuumuta u 5 minutit, kuni vedelik muutub veidi paksemaks. Lisa tükeldatud või, apelsinikoor ja alkohol ning kuumuta segades veel 3-5 minutit, kuni kaste on siirupise moega (võid kastme valmis teha ka mõned päevad varem ja säilitada seda külmikus, et pannkoogitegu eriti lihtsalt sujuks).
Lõika serveerimiseks mõeldud apelsinidelt terava noaga koor ning viiluta õhukeselt või fileeri – lõika membraanide vahelt viljaliha sektoritena välja.
Pannkookide valmistamiseks pane kõik koostisained peale või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Sulata pannil või, lisa blenderisse ja sega veel korraks läbi. Võid muidugi aga koogitaina ka lihtsalt valmis segada. Vedelama taina puhul on mugav kasutada selleks näiteks visplit. Klopi munad suhkru ja soolaga läbi ning lisa kloppides järk-järgult vaheldumisi jahu ja piima-vee segu. Sulavõi sega samamoodi lihtsalt lõpuks tainasse.
Lase koogitainal võimalusel nii 15 minutit taheneda, seejärel tõsta õhuke kiht kuumale pannile (samale, millel võid sulatasid) ja küpseta õhukesed ülepanni pannkoogid keskmise kuumuse juures mõlemalt poolt kuldseks. Kui kasutad mittenakkuva pinnaga panni, siis võid ega õli rohkem lisama ei pea.
Voldi pannkoogid veerandikeks, vala pannile apelsinikaste ja tõsta sinna tagasi pannkoogid ning kuumuta koos kergelt, nii et koogid kastmest korralikult läbi imbuksid. Jaga taldrikutele, nirista peale pannile jäänud kastet ja serveeri koos jäätisepallide ja apelsiniviiludega.
Retsept on ilmunud d-kokaraamatus ja valmis koostöös Dansukkeriga.