Kindlasti on virgad inimesed juba mitu kuud aias toimetanud – oksi lõiganud, muru riisunud ja mida kõike veel. Minu jalg ja näpp said mullaseks küll alles möödunud nädalavahetusel, mil elu esimest kasvuhoonekest tomatite tarbeks ette sai valmistatud. Tuleb tunnistada, et aia-alase agaruse osas mul arenguruumi on, kuid loodan vaikselt sellele, et uus mängumaja minustki ühe väiksetviisi aiahooliku vormib (lootust on, sest panin näiteks paar Rimist ostetud ja idanema asunud lillat kartulit juba lillepotti kasvama). Poleks eales uskunud ka, kui palju erinevaid tarkuseterasid tänu kasvuhoonele kuulda saab. Näiteks juba praegu olen teada saanud, et tomatid olevat eriti rõõmsad istutusauku pillatava kilu üle. Samas soovitatakse mõnel pool selleks otstarbeks kasutada banaanikoort ning mõni eelistab hoopis jahvatatud munakoori. Eks näis, kuidas esimesel aastal selle saagiga on – kasvuhoonepaigaldaja eeldab muidugi töö eest väärilist tasu, aga ma ilmselt rõõmustaks ka kahe tomati üle.
Arvestades kevadist reageerimiskiirust, oli aialapp jõudnud muidugi ka kenakest viisi umbrohuga täituda. See oli õnneks aga heaks hakatuseks ühele õige rohelisele umbrohusalatile. Et kapis seisis natuke Kalamatsi kitsepiima toorjuustu, pistsin sedagi sekka, kuid salat maitseb ilmselt hea ka niisama. Retsepti punkti pealt üles kirjutada on siinkohal vast kohatu, kuna see valmib suuresti silmamõõdu ja sisetunde juhatusel. Piisab kui koguda endale mõned peotäied nii noori naadilehti, võilillelehti kui karulauku ja need pisut hakkida ning väiksemas purgis kokku loksutada suurem sorts head külmpressitud oliiviõli, maitse järgi sidrunimahla, meresoola ja musta pipart ning see kõik segamini loksutada. Soovi korral võib lisada pehmet kitsejuustu. Kaste peale, sekka väike peotäis kerge krõmpsuga seemnesegu ja valmis ongi.
Karulaugukana tegin ka. Kui harilikult teen sedasorti marinaadi rohke sidruni, küüslaugu ja ürtidega, siis siin sa asi lihtsustatud ja piirdutud maitsestamisel suuresti vaid karulauguga. Maitse jäi õrnem kui küüslauku kasutades, kuid vahelduseks täitsa tore.
KARULAUGUKANA
600 g kana kintsuliha
paar peotäit karulaugulehti
sorts sidrunimahla ja pisut riivitud sidrunikoort
2 sl kreeka jogurtit
2 sl oliiviõli
1 sl meresoola
musta pipart
Haki karulauk ja sega kõik koostisained segamini. Lase vähemalt tunnike-paar (veel parem muidugi üleöö) maitsestuda. Grilli keskmisel kuumusel kaane all mõlemalt poolt u 8-10 minutit, kuni kana on küps ja kenasti kuldpruun. Serveeri näiteks umbrohusalati lisandina.