Grillhooaja võib ilmselt juba ammu alanuks lugeda, sest eestlane on juba kord selline kummaline rahvas, kes esimese päikesepaistelise kevadilma saabudes söed huugama seab, näidaku termomeeter mida tahes.
Grillida võib samuti mida iganes, sest suur suvi on veel ees ja et menüü ei muutuks üheülbaliseks, peab valikuid olema varuks ikka rohkem kui ühel käel sõrmi. See vietnamipärase iseloomuga võileib sobib hamburgeritele vahelduseks ja ka suurema hulga rahva toitmiseks hästi – täidetud baguette’id võib näiteks suupistetikkudega iga 10 cm tagant kinnitada ja lahti lõigata nii, et iga näljane paraja tüki kätte saaks haarata. Ühte suurt võileiba on pealegi ka palju lihtsam teha kui mitut väikest.
Kui komponentidest rääkida, siis seafilee asemel võib kasutada siin ka näiteks kana kintsuliha. Marineeritud porgandi-redisesalat on väga mõnus aga ka täitsa iseseisvalt sööduna ning kuigi see muudab siin komponentide rivi hirmutavalt pikaks, ei tasu heituda – kõik valmib tegelikult päris lihtsalt, eriti kui näiteks klaasi veini või kaelamassaaži eest endale mõni assistent palgata. Autentse vietnamipärase bahn-mi võileiva kohta saab aga rohkem lugeda näiteks siit.
VIETNAMIPÄRANE VÕILEIB SEAFILEE JA MARINEERITUD PORGANDI-REDISESALATIGA
(olenevalt isust kas neljale, kuuele või kaheksale)
2 pikka
prantsuse saia
prantsuse saia
500g sea
sisefileed
sisefileed
suur punt
koriandrit
koriandrit
2 väikest
kurki, pikkupidi viilutatud
kurki, pikkupidi viilutatud
1 punane
tšillipipar
tšillipipar
Marinaad lihale:
1 punane
sibul
2 küüslauguküünt
sibul
2 küüslauguküünt
3
sidrunheina vart
sidrunheina vart
2,5sl tumedat
Muscovado suhkrut
Muscovado suhkrut
1sl
seesamiõli
seesamiõli
1sl rapsiõli
2 sl
sojakastet
sojakastet
4sl kalakastet
Marineeritud porgandi-redisesalat:
200g
porgandit
porgandit
200g valget
redist e daikoni
redist e daikoni
2tl soola
1tl
roosuhkrut + 1dl roosuhkrut
roosuhkrut + 1dl roosuhkrut
1dl
riisiäädikat
riisiäädikat
1dl sooja
vett
vett
Tšillimajonees:
3 sl
majoneesi
majoneesi
1 sl Sriracha
kastet
kastet
sorts
laimimahla
laimimahla
Eemalda
fileelt kelmed ja lõika liha u 1cm paksusteks viiludeks. Valmista marinaad: haki
sibul, küüslauk ja sidrunheina valge osa. Sega kokku suhkur, õlid, soja ja
kalakaste. Vala kõik koostisained kokku ja sega läbi. Lase kümkapis seista
vähemalt kaks tundi või üleöö.
fileelt kelmed ja lõika liha u 1cm paksusteks viiludeks. Valmista marinaad: haki
sibul, küüslauk ja sidrunheina valge osa. Sega kokku suhkur, õlid, soja ja
kalakaste. Vala kõik koostisained kokku ja sega läbi. Lase kümkapis seista
vähemalt kaks tundi või üleöö.
Salati
valmistamiseks koori redis ja porgand ning lõika neist õhukesed ribad. Abiks on
siin näiteks julienne’i lõikur või
köögiviljakoorija. Sega juurde sool ja 1tl suhkrut ning lase 30 minutit seista.
Seejärel pigista köögiviljadest liigne vesi välja ja pista need 0,5l purki.
Sega suhkur ja äädikas sooja veega ning vala köögivoljadele. Lase seista
vähemalt tund enne kasutamist. Järele
jäänud salat säilib külmkapis nii veel mitu nädalat.
valmistamiseks koori redis ja porgand ning lõika neist õhukesed ribad. Abiks on
siin näiteks julienne’i lõikur või
köögiviljakoorija. Sega juurde sool ja 1tl suhkrut ning lase 30 minutit seista.
Seejärel pigista köögiviljadest liigne vesi välja ja pista need 0,5l purki.
Sega suhkur ja äädikas sooja veega ning vala köögivoljadele. Lase seista
vähemalt tund enne kasutamist. Järele
jäänud salat säilib külmkapis nii veel mitu nädalat.
Grilli
sealihaviile minut kuni kaks kummalki poolt. Lõika saiad pikkupidi pooleks. Sega
koostisainetest kokku tšillimajonees ning määri sellega saiapooled kokku.
Puista alumisele poolikule uhkelt koriandrit, aseta peale kurgiviilud, siis
liha, porgandi-redisesalat ning
tšilliviilud. Aseta peale teine saiapool ning lõika meelepärasteks
juppideks.
sealihaviile minut kuni kaks kummalki poolt. Lõika saiad pikkupidi pooleks. Sega
koostisainetest kokku tšillimajonees ning määri sellega saiapooled kokku.
Puista alumisele poolikule uhkelt koriandrit, aseta peale kurgiviilud, siis
liha, porgandi-redisesalat ning
tšilliviilud. Aseta peale teine saiapool ning lõika meelepärasteks
juppideks.
* Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.
2 kommentaari
Muuseas, koostisosade hulgas pole küüslauku, aga tekstis on 🙂
Aitäh märkamast, Ülane! Parandused teksi sisse viidud! 🙂