Need koogikesed maitsevad nagu sidrunivõie ja krõbeda põhjaga pehme küpsis ning Ameerikamaal on nad pea sama kuulsad kui browniedki. Tegu on ka päris lihtsalt valmiva maiuspalaga, seda enam, et koostisained on ilmselt igas külmkapis pea alati olemas. Kuna mul on praegu peal Ina Garteni hullus, siis retsept on ka suures osas tema variandi põhjal koostatud – vähendasin vaid pisut koguseid oma 20×20 cm küpsetusvormi tarbeks ja ka suhkruga olin tagasihoidlikum.
Sellest kogusest tuli mul 16 ruudukest.
Vaja läheb:
Põhi
240 ml jahu
60 ml suhkrut
115g võid (toatemperatuuril)
näpuotsaga soola
Täidis
2 sidruni mahl (ca 120ml) ja riivitud koor (kollane osa ainult)*
250ml suhkrut
3 muna (toatemperatuuril)
120 ml jahu
tuhksuhkrut
Soojenda ahi 180 kraadini. Vooderda küpsetusvorm fooliumiga, nii et läikiv pool jääb väljapoole.
Sega sool jahusse. Vahusta käsimikseriga või ja suhkur, lisa jahu. Saadud mass vajuta küpsetusvormi ja tõsta kuni ahju soojenemiseni jahedasse tahenema (ca 10 minutit). Pane vorm ahju ja küpseta 10-15 minutit kuni see on õrnalt kuldse tooniga. Jahuta.
Täidise jaoks vahusta munad suhkruga, lisa muud koostisained ja vahusta veel. Vala segu küpsetatud põhjale ja aseta ahju. Alanda temperatuur 150 kraadile ja küpseta u 20 minutit, kuni täidis on tahenenud. Jahuta ja võimalusel hoia külmkapis kilega kaetud vormis kuni järgmise päevani, et maitsed ja koostis jõuaksid rohkem ühtlustuda. Hädavajalik see viimane samm aga pole, sest kook on maitsev ka kohe jahtunult. Lõika vaid sobiva suurusega tükkideks ja puista üle tuhksuhkruga.
Sidruniruudud säilivad külmikus kaanega karbi sees oma kaks-kolm päeva, kuid väga kaval on neid säilitada ka karbistatult sügavkülmas. Seal säilivad nad ligi kuu aega ning tarbimisvajaduse tekkimisel tuleks need lihtsalt üles sulatada. Mulle isiklikult meeldib ka selline natuke jahedam sidruniamps väga.
*) kui soovid pehmema maitsega kooki, siis kasuta ära vaid ühe sidruni koor.
4 kommentaari
Kui palju seal originaalis siis suhkrut oli, kui sa vähendasid ja 20×20 koogikeses on ikka kokku 300 ml? 🙂 Ma pole kunagi neid poppe sidruniruute teinud, aga kui sa ütled, et maitsevad kui sidrunivõie, tuleb ära proovida. Tühja sest suhkrust.
Just ehmatasin ja kontrollisin üle! 😀 Originaali koguseid niimoodi umbmääraselt ja meelevaldselt poolitades tuleks ikka oma 100 ml suhkrut veel täidisesse juurde panna. Ja see on juba liig! Eks julgemad võivad ilmselt veel vähemaks võtta, aga minu arvates jäi nii täitsa paras.
kui fooliumi läikiv pool jääb väljapoole, siis kas ta jääb nagu selleks kihiks, mis taignaga kokku puutub? või väljapoole nagu teisele poole?
õde,
noor (jah!) ja rumal (ainult fooliumiga seotud küsimustes)
Õde, tainas läheb vastu läikivat osa. Küpsetuspaberit võib ka kasutada, aga ma avastasin selle fooliumi-asja ükskord brownide küpsetamisel ja tundub kuidagi mugavam.