Seda kooki olen teinud nüüd küll väga tihti. Osalt sellepärast, et et see maitseb kõigile ja erinevalt võib-olla mõnest teisest üllitisest, süüakse ka alati ära. Teisalt olen ka lihtsalt teada tahtnud kui palju õunu ühe koogi sisse mahutada annab ja täiesti süüdimatult sellega siin eksperimenteerinud. Jõudsin praegu 1 kilo õunteni.
Kuigi välist sarnasust märgata pole, on Venemaal vägagi tuntud “šarlotka” kaugelt seotud selle kõige kuulsama, pealt rullbiskviidise, seest koorevahuse šarlottkoogiga. Ilmselt seepärast et rohked õunatükid jätavad koogi sisse toreda mustri ja marmelaadja meeleolu.Aga ei julge siin rohkem spekuleerida – päritolust olulisem on vähemalt minu jaoks küll kook ise. Millegipärast meenutab see venepärase hüüdnimega kook mulle hoopis aega, mil elasin veel mustakal, telefone polnud, ning akna all hüüdsid vene päritolu noormehed üksteist öösel ja päeval – “Serõõiii!”. Täpselt samamoodi võiksid nad püüda köita mõne kena prantslannast tütarlapse tähelepanu, kelle nimi on Charlotte – “Šarlotkaa!”. Nii, et kogu kvartal kajab.
Minu “šarlotka” valmis mandlibiskviidiga ja kuna leidsin kapist ka pisut martsipani, mis magusaröövlitest imekombel järele oli jäänud (meil vähemasti käivad köögikapi kallal sellised tegelased, kes hammustavad küpsetusšokolaadist ja martsipanist tükke ning puistavad laiali rosinaid). Küpsetusaeg sõltub natuke ka õunasordist ja see võib olla ka pisut pikem. Üldjuhul aitab tikuga torkimine selgusele jõuda, kas koogisisemus – ja eriti keskkoht on kenasti läbi küpsenud. Kui õunu koogi sisse rohkem pista, tuleks küpsetusaega kindlasti ka pikendada (nii u tunnini) ja koogil enne lahti lõikamist korralikult maha jahtuda lasta.
ÕUNA-MANDLI “ŠARLOTKA”
Kaheksale
600 g õunu
3 muna
1,5 dl
rafineerimata roosuhkrut +2 sl (Dansukker)
rafineerimata roosuhkrut +2 sl (Dansukker)
2 dl
mandlijahu
mandlijahu
2 sl
kartulijahu
kartulijahu
1 tl
küpsetuspulbrit
küpsetuspulbrit
50 g
martsipanimassi
martsipanimassi
2 sl
sidrunimahla
sidrunimahla
1 tl
jahvatatud kaneeli
jahvatatud kaneeli
2 sl
mandlilaaste
mandlilaaste
1 tl
tuhksuhkrut serveerimiseks (Dansukker)
tuhksuhkrut serveerimiseks (Dansukker)
Koori õunad
ja eemalda südamikud (kokku peaks saama nii vähemalt 400g puhastatud kogust). Tükelda ja lõika õunad õhukesteks viiludeks ning sega kergelt 2 sl suhkru, sidrunimahla ja
kaneeliga. Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks (see võib aega
võtta ca 5 minutit). Sega mandlijahu, tärklise ja küpsetuspulbriga ning sega
segu omakorda ettevaatlikult spaatliga vahu keskelt kaarjate liigutustega alla
ja kausi külgede poole liikudes, et vaht võimalikult kohev säiliks. Riivi
külmkapikülm martsipan ja lao õunaviiludega vaheldumisi u 25 cm suurusesse
lahtikäivasse koogivormi, mille põhjale võid enne kinnitamist asetada
küpsetuspaberi nii et see kinnitatud vormi vahelt seelikuna veidi välja paistab
– nii jääb vedelamat sorti tainas kindlamalt vormi püsima. Vala õuntele tainas
ja lase mõni minut tainal allapoole valguda. Lisa mandlilaastud ja küpseta kooki 170-kraadise ahju alumisel siinil u
30-40 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.
ja eemalda südamikud (kokku peaks saama nii vähemalt 400g puhastatud kogust). Tükelda ja lõika õunad õhukesteks viiludeks ning sega kergelt 2 sl suhkru, sidrunimahla ja
kaneeliga. Vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks (see võib aega
võtta ca 5 minutit). Sega mandlijahu, tärklise ja küpsetuspulbriga ning sega
segu omakorda ettevaatlikult spaatliga vahu keskelt kaarjate liigutustega alla
ja kausi külgede poole liikudes, et vaht võimalikult kohev säiliks. Riivi
külmkapikülm martsipan ja lao õunaviiludega vaheldumisi u 25 cm suurusesse
lahtikäivasse koogivormi, mille põhjale võid enne kinnitamist asetada
küpsetuspaberi nii et see kinnitatud vormi vahelt seelikuna veidi välja paistab
– nii jääb vedelamat sorti tainas kindlamalt vormi püsima. Vala õuntele tainas
ja lase mõni minut tainal allapoole valguda. Lisa mandlilaastud ja küpseta kooki 170-kraadise ahju alumisel siinil u
30-40 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.
*Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga