Rabarbrihooaeg hakkab ennast küll vaikselt kokku pakkima, aga õnneks on minu väikese aia saak sel aastal nii kesine, et ühtegi märki rabarbritüdimusest küll näha pole. Pigem vastupidi – palju on toite, mida katsetada tahaks, aga aega jääb puudu. Nii et tegelikult on kõik aja ja rabarbri suhtes kenasti tasakaalus. Nadi on aga muidugi see, et ma siin jälle oma rabarbrijutuga veel napilt reele jõuan. Ja kui arvestada, et meil põhja pool produktid niikuinii valmimisega hilja peale jäävad ja mina kroonilise hilinejana veel omakorda, siis ilmselt pööritab nii mõnigi lõunaeestlane peenras maasikaid pugides selle jutu peale praegu agaralt silmi. Aga kõik teised, kes te veel rabarbrit unustustehõlma paigutanud pole siis siin, palun väga, üks eriti mahlane ja hapukas kook!
Kasutasin koogi valmistamisel mandlijahu, aga mitte gluteenivaba eesmärgiga, nagu tihti tehakse, vaid just seepärast, et saada võimalikult pehmet ja mahlast tulemust. Natuke nisujahu seal hulgas teeb aga koogi käitumise minu meelest koostööaltimaks ja struktuuri samuti. Sidrunimahlast ja tuhksuhkrust “siirup” lisab veelgi mahlasust ja ka hapukat sidrunimaitset, aga selle kasutamine ei ole kuidagimoodi kohustuslik.
P.S. See värviline raamat koogitaldriku all on Bee Wilsoni “Swindled”, mis lisandus alles hiljuti mu lugemist ootavate raamatute kuhja. Tundub olevat vähemasti küll iga õuduka ja ajaloofännist toidunohiku unistuste raamat, mis räägib toidupettuste ajaloost alates mürgistest magustoitudest kuni petukohvini välja. Ootan juba, et saaks lehekülgedega krabistama asuda ja jagan kindlasti hiljem ka muljeid.
KOOSTISOSAD
- 150 g võid
- 2 dl suhkrut
- 2 muna
- 2 dl mandlijahu
- 1 dl nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 350 g rabarbrit
- 0,5 sidruni riivitud koor
- ¼ tl soola
- Toorjuustukiht:
- 200 g toasooja toorjuustu
- 1 dl hapukoort (20%)
- 2 sl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut (Dansukker)
- Lisaks:
- Peotäis mandlilaaste
- 0,5 sidruni mahl
- 2 sl tuhksuhkrut + soovi korral veidi veel koogile raputamiseks
JUHISED
Tükelda koorimata rabarbrid ja jaga kogus pooleks. Eralda suhkrukogusest 2 supilusikatäit ja jäta ootele. Vahusta toasoe või ülejäänud suhkruga ja lisa ükshaaval munad. Sega eraldi nõus kokku jahud, sool ja küpsetuspulber ning sega hoolega munasegu hulka. Lisa pool rabarbrikogusest, sidrunikoor ja sega samuti läbi.
Toorjuustusegu valmistamiseks sega toorjuust hapukoore ja suhkrutega korralikult ühtlaseks.
Õlita kergelt u 20×20 cm suurune koogivorm ja suru põhjale ja külgedele küpsetuspaber. Vala kolmveerand tainakogusest vormi, sellele omakorda toorjuustusegu ja lõpuks ülejäänud tainas. Sega kergelt pealtpoolt siiruviiruliseks. Sega ootele jäänud rabarber läbi 2 sl suhkruga, vala koogile ning kata mandlilaastudega. Küpseta 180-kraadises ahjus 35-40 minutit, kuni kook on kergelt kuldse jumega ja tahenenud. Lase enne lahti lõikamist kindlasti täielikult jahtuda. Serveermisel puista soovi korral peale tuhksuhkrut ja nirista kook üle tuhksuhkrust ja sidrunimahlast kokku segatud siirupiga.
Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.