Usun, et ma pole ainuke, kes tunneb, et just need hommikusöögid kuidagi üheülbaliseks kisuvad. Suurt vahet ei ole isegi, kas argi- või puhkepäeval. Lihtsalt ongi raske end une-ja mugavustsoonist välja tirida, kuigi võiks ja peaks. Vahel piisab aga pisemasti täiendusest harjumuspärase kaerahelbepudru ja omleti kõrval. Mina avastasin näiteks hiljaaegu enda jaoks sellise pisut äkilisema toidu, mis eemaldub omletist samas täitsa turvaliste tibusammudega. Nimelt salsa ja munapudru. Küll aga valmistan sedagi viimasel ajal juba liiga tihti, nii et rutiini oht jälle! Õnneks võib olukorra praegu aga veel tomati-suvikõrvitsa hooaja kaela ajada.
Et tomateid praegu jagub ja paljud neist isegi liiga küpsed kipuvad olema, siis salsa valmistamiseks on aeg igati hea. Salsat võib valmistada nii kastmesemal kujul kui rohkem tükilisemana, mis pigem hakitud salatit meenutab. Olenevalt tomatitest see praegusel ajal kas nii või naa juhtuma kipubki. Neid mooduseid ja koostisosi, mida ühe salsa valmistamisel rakendada, on tohutult, aga põhiliselt koosneb baas ikka tomatitest, sibulast, happelisemast lisandist, tsillist ja ürtidest. Olgu siis kas hakitud, blenderiga vuristatud või lausa kuumutatud kujul. Väga hästi sobib see vürtsikas segu kastme asemel grill- või üldse toekamate toitude juurde, võileivakatteks, tortilja- või takolisandiks ja minu meelest lausa suurepäraselt ka omleti või munapudru juurde.
Et armastan ise krõmpsutada suvikõrvitsat rohkem küpsetamata kujul, siis leian, et siia salsa sisse sobib see imehästi. Kellele see mõte aga võõras tundub või suvikõrvitsat parasjagu kapist võtta pole, siis kurk on ka igati hea asendus. Salsasalatit saab sellest kogusest korralikult ja hakkimist on seega ka pisut rohkem kui võib-olla hommikult ootaks. Kui sedasorti hommikuvõimlemine kõne alla ei tule või silmad ja näpud ikka suurest unest risti vaatavad, haki salsa valmis eelmisel õhtul. Külmikus seistes segunevad maitsed kenasti ja kuigi värv võib selle ajaga natuke tuhmuda, et tee maitse seda teps mitte.
KOOSTISOSAD
- 3 tomatit
- 0,5 punast sibulat
- 1 punane tšilli
- poole laimi mahl ja riivitud koor
- pool keskmist suvikõrvitsat
- suur peotäis koriandrilehti
- 1 küüslauguküüs
- soola, pipart
- Munapuder:
- 4 -6 muna
- julge sorts vett
- soola, pipart
- oliiviõli
JUHISED
Haki kõik salati koostisained võimalikult peeneks ja sega laimimahla ja –koore ning hakitud koriandriga. Maitsesta soola-pipraga. Lase maitsetel võimalusel ca pool tundi seguneda ja serveeri munapudruga.
Munapudru valmistamiseks klopi munad koos vee ja soolaga hoogsalt kausis segamini. Kuumuta pannil õli ja vala munasegu kuumale pannile. Lase nii poole minuti jooksul segul taheneda, seejärel asu pannilabidaga segu äärtest keskele tõstma. Tee seda paari minuti jooksul või kuni muna tundub kohe-kohe valmis saavat, aga ei ole seda veel mitte – munapuder küpseb järelkuumuses veel pisut edasi ja nii ei jää munasegu liialt kuiv. Serveeri salsaga, soovi korral tõmba lusikaga küpsest avokaadost paar tükki toidule lisaks ja puista peale veel omakorda ohtralt koriandrit.
1 kommentaar
[…] Idee siit. […]