Möödunud laupäeval toimus Viimsi Taluturul järjekordne Ubinapäev, kus hulk blogijaid oma koogikohvikuga muidugi platsis olid: Pille, Liina, Marju, Aire ja mina ka. Häid kooke oli palju, kuid oleks võinud olla isegi rohkem, sest napilt paariks tunniks neid jaguski.
Minu letinurgas oli esindatud see õunakook, üks veel sisestamata kohupiimane kook ja sinne mugandatud variant Donna Hay sügisnumbri pirni-karamellikoogist. Ubinapäevale kohaselt mugandasin pirnid muidugi õunadeks, ahjukraade ka suts madalamaks ja tegelikult panin tainasse ja puru hulka peotäie kaerajahugi. Teostus tundub raskem kui see tegelikult on ja pikk küpsemiseg ei nõua tegelikult ka nina vastu ahjuklaasi passimist.Selle aja võib sisustada millega iganes. Lõpptulemuseks on aga krõbeda katte ja suussulava täidisega kook, mida näiteks mina olen kaaskodanike nõudmisel viimasel ajal ikka oma mõned korrad tegema pidanud.
Vaja läheb:
Põhi:
250g jahu
1spl suhkrut
1/4tl küpsetuspulbrit
180g külma võid, tükeldatud
80ml külma vett
1tl vanilliekstrakti
Purukate:
125 g jahu
1 tl kaneeli
90g pruuni roosuhkrut
80g pehmet võid
60g hakitud pekaanipähkleid
Täidis:
275g suhkrut
125ml vett
1 spl valge veini äädikat
250ml vahukoort
2 kaneelikoort
1 vanillikaun, poolitatud, seemned välja kaabitud
8 keskmise suurusega õuna
35g jahu
Sega köögikombainis (või haki pika noaga segamini )taina koostisained. Jahu võiks enne sõeluda. Patsuta tainas palliks kokku, mässi toidukilesse ja aseta nii 30 minutiks külmkappi.
See aeg on paras muude toimingute sooritamiseks. Kuumuta kõigepealt ahi 200 c-ni.
Purukatte jaoks haki pähklid ja vala kõik koostisained kaussi. Näpi purukate mõne minuti jooksul valmis, nii et see jääks kenasti ühtlane.
Täidise jaoks koori õunad ja eemalda südamikud. Lõika sektoriteks ja need omakorda õhemateks viiludeks. Sega jahuga.
Karamelli valmistamiseks lase kõigepealt koor vanillieseemnete ja -kaunapoolikute ning kaneelikoorega keema (kui kaneelikoort ja vaniljekauna kodus parasjagu ei leidu, pole hullu midagi – lisa lihtsalt näpuotsaga vanillisuhkrut ja kaneelipuru, aga tagasihoidlikult). Tõsta tulelt ja jäta oma korda ootama.
Nüüd vala teise potti suhkur, vesi ja äädikas. Sulata suhkur keskmisel kuumusel ja segades. Seejärel alanda pisut kuumust, kuid ära enam sega (!). Ca 10 minuti pärast peaks potis podisema kena kuldpruun suhkrusegu. Vala läbi sõela suhkrusegule juurde koor, ise samal ajal hoolsalt vispeldades.
Vala karamellisegu õuntele ja sega läbi.
Rulli nüüd tainas kahe küpsetuspaberi vahel u 3mm paksuseks ja vooderda sellega kergelt võitatud lahtikäiv koogivorm (mul oli see 26 cm-ne). Toksi kahvliga põhi auguliseks, vala peale õuna-karamellisegu ja kata pähklipuruga. Kata kook fooliumiga ning pane ahju keskmisesse osasse küpsema. Alanda kuumus 180 c-ni ja jäta kook 1tunniks ja 40 minutiks küpsema. Seejärel eemalda foolium ning küpseta veel 15-20 min, kuni kate on kena ja küpsenud väljanägemisega.
Lase koogil enne serveerimist vähemalt 1 tund jahtuda.
Veel maitsvaid Ubinakooke leiad siit:
http://kirsikekirsike.blogspot.com/2012/09/ounakeeks-valge-sokolaadi-ja-pahklitega.html
http://kirsikekirsike.blogspot.com/2012/10/kohupiima-toorjuustu-ounakook.html
http://kirsikekirsike.blogspot.com/2012/09/vurtsikas-ounakook-muscovado-ja-meega.html
http://minusahver.blogspot.com/2012/09/prantsuse-ounakook-cest-la-vie.html
1 kommentaar
hurraa, britt on elus! palun veel.