Retsept valmis koostöös Dansukkeri ja d-kokaraamatuga.
Üks lihtne kook, mis ei vaja teab mis palju koostisaineid ja kuhu kohe peale ahjust välja võtmist on lubatud ka lusikas sisse lüüa. Kui käepärast on üles sulatatud lehttainas ja kuumakindla käepidemega pann, mida saab kasutada nii ahjus kui pliidil, võid külalised tegelikult juba lauda juhatada ja koogi siuhti valmis teha.
Fariinsuhkruga valmib karamell minu meelest lihtsamini, jääb tumedam ning veidi tugevama maitsega. Sellega omakorda haakuvad hästi sügistalvised veidi julgemad vürtsid. Hiina viievürtsisegu koosneb üldjuhul kaneelist, tähtaniisist, fenkoliseemnetest, sichuani piprast ja nelgist ning kogu see kombo maitseb karamellise õunakoogi sees ütlemata hea. Kui maitseainet käepärast pole (suuremates kauplustes olen näinud ja vürtsipoodides samuti), sobivad aga ka nii kardemon kui kaneel kas koos või eraldi koogile samuti hästi. Kaneelipulka ja tähtaniisi ei ole karamelli sisse ilmtingimata toppida tarvis, sest süüa ei soovi neid hiljem keegi, küll aga annavad need koogile veidi ilmet juurde.
Koogi ümberpööramisega üle viie minuti pole viivitada vaja, sest kui karamell jahtub, on seda panni küljest raskem lahti saada. Kui mõni kiuslik õun peaks aga pannist sellest hoolimata kõvasti kinni hoidma, tõsta see lihtsalt koogile tagasi.
Muide, olen teinud koogist ka veganversiooni ja see töötab vägagi hästi – seda saab edukalt pakkuda ka näiteks segaseltskonnale, kus on nii taimsete eelistustega kui omnivooridest isikuid. Jälgida tuleks siis ainult, et lehttainas oleks vegan-märgistusega ja kasutada kindlasti hea kvaliteediga vegan-“võid”. Mõlemad leidsin mina Prismast, aga ilmselt on veel mõnes hästi varustatud kaupluses. Jäätis koogi kõrval olgu sel juhul samuti taimne.
KOOSTISOSAD
- 6-8 tk (u 800 g) hapukat õuna
- 100 g võid
- 100 g Dansukkeri fariinsuhkrut
- 0,5 tl Hiina viievürtsisegu
- 2-3 tähtaniisi
- 1 kaneelipulk
- 500 g külmutatud lehttainast
- Serveerimiseks soovi korral karamellijäätist
JUHISED
Sulata tainas. Poolita õunad, puhasta südamikest ja koori. Kasuta koogi valmistamiseks (malm-) panni, mida saad ka kuuma ahju pista. Sulata sellel alustuseks pliidil keskmise kuumuse juures või ja suhkur. Lisa vürtsisegu, tähtaniis ja kaneelipulk ning kuumuta segades paar-kolm minutit, kuni pannisisu muutub ühtlasemaks ja karamelliseks. Lisa õunapoolikud ja kuumuta segades veel u 5 minuti jagu, vahepeal pöörates, kuni õunad on karamelliga kaetud ja kergelt pehmenenud. Säti õunad pannile nii, et kumer osa jääks allapoole ja tõsta pann tulelt. Rulli lehttainas kergelt jahusel tööpinnal veidi õhemaks ja lõika veidi suuremaks kettaks kui pann ise. Toksi tainas kahvliga auguliseks ja tõsta õuntele. Suru tainaservad õunte ja panniääre vahele nii et tainas õunu täielikult kataks. Küpseta 220-kraadise ahju alumises osas u 25 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Lase koogil 5 minutit jahtuda, tõsta pannile suurem taldrik ja kummuta kook tagurpidi sellele. Lase kas veidi või täielikult jahtuda ja serveeri näiteks koos karamellijäätisega.