Kuna meil siin on kuu parasjagu kuiviku tähtkujus (mis on täiesti aus ülestunnistus untsu läinud burgundia pajaroale otsa vaadates), siis tundub mõistlikum olukorrast viimast võtta ja teha hoopis ühed igati muredad küpsised.
Inglisekeelne kirjandus nimetab sellist tüüpi küpsetisi järjekindlalt biscotti´deks, kuid kuna see tähendavat itaalia keeles suures osas ükskõik millist biskviitküpsist, siis oleks korrektsem siinkohal kasutada nimetust cantuccini (olen muidugi päris kindel, et tänu “biscotti” laialdasele levikule ei tohiks too nimetus ka suuri arusaamatusi põhjustada). Fakt on aga see, et tegu on väga maitsvate küpsistega, mis sobivad kenasti kasvõi näiteks jõuluajal kingikotti pistmiseks. Suletud purgis või plekk-karbis säilivad oma nädalajagu kindlasti. Itaallased ise armastavad neid kohvi või vinsanto kõrvale pruukida ja ka sinna sisse kasta.
Cantuccinid šokolaadi ja metsapähklitega
Vaja läheb:
60g võid
200g suhkrut (tume roosuhkur on ka siin täitsa omal kohal)
3 muna
100g tumedat šokolaadi (Bitter näiteks)
1 tl vanillisuhkrut
300ml jahu
2 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
peotäis (või paar) sarapuupähkleid (kergelt röstitud ja kooritud)
veel natuke jahu taina vormimiseks
Pane šokolaad vesivannil sulama.
Hõõru või ja suhkur ühtlaseks massiks ja lisa vahustades ükshaaval munad.
Keeruta sulanud šokolaad ettevaatlikult munasegusse.
Sega kokku jahu, küpsetuspulber, sool, kakaopulber, vanillisuhkur ja lisa tainasse. Kõige viimasena viska hulka pähklid ja sega veelkord läbi.
Nüüd jaga tainas pooleks ja vormi jahusel pinnal jahuste kätega kaks u 5 cm paksust ja küpsetusplaadile mahtuvat halgu. Lükka need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta sisse korralik vahe, sest küpsedes vajuvad tainavorstid laiemaks.
Küpseta 190 kraadi juures ca 30 minutit.
Võta ahjust ja oota paar minutit, kuni küpsetis on jahtunud parasjagu, et seda on võimalik käsitseda.
Alanda ahjutemperatuuri 130 kraadini.
Nüüd lõika “saiast” terava ja soovitavalt sakilise noaga keskmist mõõtu viilakad. Aseta need ahjuplaadile ja “kuivata” ahjus 10 minutit ühelt poolt ja 10 teiselt (ilmselt pead ka ühe plaadi lisaks juurde võtma, kuid saab küpsetada ka kahes jaos). Aseta jahtuma.
Võimalikud variatsioonid:
- lisa tainale näiteks 1 tl lahustuvat kohvi
- ära sulata šokolaadi, vaid haki see ja lisa tainasse
- kasta valmis cantuccinid poolenisti sulašokolaadi, seejärel jahuta kuni šokolaad on hangunud
Cantuccinid sidruni ja mandlitega
Jäta eelmisest retseptist välja šokolaad ja kakaopulber. Pähklid asenda röstitud ja kestadest puhastatud mandlitega.
Lisa muna-võisegule poole sidruni riivitud koor ja sorts mahla ning sega tainasse pool tl uhmris pisut muljutud aniisiseemneid.
Muu kõik sama.
Igaks juhuks mainin, et aniis ei jää küpsistes domineerima, vaid annab mõnusa väikese nüansi. Selle võib aga edukalt asendada rosmariiniga või siis üldse ära jätta.
Samuti võib sidruni asemel kasutada siin üldse hoopis apelsini – hea on ikka.
Kasutatud kirjandus: M.Bittman “How to cook everything” ja Guido Pedritoni ” Tuscan cuisine”
2 kommentaari
väga armas ja informatiivne postitus! neid küpsiseid krõbistan alati suure isuga Itaalias olles, aga nüüd, kui töötavad retseptid suisa koju kätte tuuakse, peaks isegi nende küpsetamise ette võtma:) igal juhul loodan, et kuiviku tähtkuju veel teisigi mõnusaid retseptikatsetusi inspireerib 😉
Aitäh, Silja! Küpsised tulid tõesti maitsvad, kuid hoian vähemasti täna küll pöialt, et tähed soosiksid ikka nüüd selle va pajaroa valmimist.:)